Breed geschouderde wants

Roodpootschildwants Pentatoma rufipes. Foto Koos Dijksterhuis
Roodpootschildwants Pentatoma rufipes. Foto Koos Dijksterhuis

Op een mooie avond zit ik op het terras, als er een helikoptertje aan komt dat met plofje op het raam belandt. Daar blijft het zitten. Ik pak gauw mijn camera. Als ik dichtbij kom, verschuift het dier, maar met de zoomlens valt er toch een portret te kieken. Het is een wants.

Gezien zijn brede gedaante is het een schildwants. Hij heeft rode poten en heet dan ook roodpootschildwants. Meer nog dan die rode poten is ie herkenbaar aan de lichte vlek op zijn bochel. Maar zo’n vlek heeft bijvoorbeeld de bessenwants ook. Geen andere schildwants echter heeft zo’n brede schouderpartij als de roodpootschildwants. Hij ziet eruit als een Amerikaanse voetballer met schoudervullingen. American football heet die sport die meer aan rugby doet denken dan aan voetbal. Het is de sport die op Amerikaanse televisiezenders soms even tussen de reclames door in beeld komt.

Roodpootschildwantsen leven van plantaardige sappen uit loofbomen. Eiken zijn in trek. Hazelaar en els gaan er ook best in. En ze zijn verzot op kersen en appel. Ik heb een enorme kersenboom naast en een goed gevulde appelboom in mijn tuin. De appel houdt zijn appels tot oktober vast, de kers heeft zijn kersen al laten vallen. Een meikers kun je hem dan ook niet noemen. Zoete kers komt meer in de buurt, maar dan wel een wilde variant, want de kersen zijn klein en smaken een beetje zuur. Ze zijn lang niet zo zoet als kweekkersen.

De wantsen zijn gek op knoppen, bloemen en vruchten. In de nazomer en herfst vervellen ze voor de vierde en laatste keer en verschijnen de grote, volwassen wantsen. Die zetten eitjes af op de onderkant van bladeren, waaruit de babywantsjes kruipen, nimfen genoemd. Die struinen nog even rond en drinken sap, alvorens één keer te vervellen en een plekje te zoeken voor een winterslaap. In tegenstelling tot veel andere schildwantsen overwintert de roodpootschildwants niet als imago, maar als nimf.

(Natuurdagboek Trouw woensdag 28 aug. 2019)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *