De impopulaire aalscholver

Aalscholver. Foto Koos Dijksterhuis

Aalscholver. Foto Koos Dijksterhuis

In hun broedkolonies vliegen de aalscholvers af en aan. Ze baltsen en slepen takken de bomen in voor hun nesten. Ze zijn gekleed in vol ornaat: hun wit met gele kelen steken mooi af tegen hun bijna zwarte lijf en de blauwe lucht erachter. Hun poep is wit en kalkt de bomen waarin ze nestelen eveneens wit. Die bomen zijn kaal want ze kunnen niet tegen de overmatige bemesting door de aalscholvers. Zo rollen ze hun eigen broedplaats op.

De aalscholver is een succes in de vogel- en natuurbescherming. In een halve eeuw heeft de voorheen schaarse soort zich uitgebreid tot een van ’s lands talrijke broedvogels. Overal in het land zijn broedende aalscholvers te vinden. Niet tot vreugde van iedere mens, trouwens.

Veel mensen hebben het niet op aalscholvers. Dat doodschijten van bomen is een beruchte eigenschap van de vogels. Maar als ik zie hoe gretig mensen bomen kappen, kan ik niet geloven dat zij uit mededogen met de nestbomen aalscholvers verafschuwen. Misschien vinden mensen die grote, zwarte vogels wel griezelig. Als ze met licht geheven haaksnavels en gespreide vleugels op hun witgescheten stammen zitten, zien ze er ook spookachtig uit en niet iedereen is gesteld op spoken.

Pelikanen schijten hun nestbomen op dezelfde wijze dood en het zou me niets verbazen als ook lepelaars dat flikken. Toch heb ik nooit gehoord dat iemand zich om die reden zorgen maakt over pelikanen of lepelaars. De laatste twee soorten hebben tevens met aalscholvers gemeen dat ze vis eten. Van aalscholvers wordt dat niet gewaardeerd. Aalscholvers zouden paling en andere lucratieve vissoorten voor onze fuiken wegvangen. Zelf kijken aalscholvers daar vast anders tegenaan. Ze zullen misschien vinden dat mensen bijna alle vissoorten voor hun snavels wegvangen, zodat voor hen alleen de commercieel oninteressante soorten overblijven. Dat is er maar één: aalscholvers eten vooral pos.

Feiten zijn meestal niet in staat vooroordelen weg te nemen, dus aalscholvers zullen voorlopig vast nog niet populair worden!

(Natuurdagboek Trouw maandag 9 april ’18)

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *