Hoe bescherm je vogels tegen katten?

Kat op de kast Foto Stijn Aern

Kat op de kast Foto Stijn Aern

De zanglijster had de hoofdrol en zong uit volle borst in het natuurdagboek van gisteren. Vorig jaar werd het lijsternest in mijn tuin door een kat uitgehaald, met moederlijster en al. Als de zingende lijsterman deze lente een vrouwtje krijgt, weet ik niet hoe ik het nest kan beschermen. Geen kruid is tegen katten gewassen, geen hoge pieptoon houdt ze weg, geen versperring houdt ze tegen. Alleen hoge hekken met schrikdraad zouden werken, maar die zijn vanwege de struiken en bomen niet haalbaar, nog afgezien van hun lelijkheid. Ik wil niet in een vesting wonen en zonder begroeiing is er voor vogels ook weinig te beleven.

Katten zijn prachtige dieren, ik weet er alles van. Ik ken bijna niemand die geen kat(ten) heeft en dus zit ik vaak met een kat op schoot. Want mijn liefde voor katten blijkt vaak wederzijds. Ik houd ook van honden, hoewel mijn puppy ooit door een grote hond is doodgebeten. Hij werd ineens in zijn nek gegrepen en door elkaar geschud: dood. Ik houd van steenmarters, hoewel een steenmarter onze twee konijnen heeft onthoofd. Het gekke is, dat zodra ik hier opschrijf dat katten vogels doden, ik boze brieven krijg. Dat onze heilige katten ongewenste trekjes vertonen mag niet gezegd worden. Sommige respondenten ontkennen dat katten vogels of andere dieren doden, anderen erkennen het van andermans kat en van eksters maar weten zeker dat hun kat zoiets nooit zou doen en er zijn ook mensen die de met brokjes gevoerde huisdieren ‘de natuur’ noemen en vinden dat vogels zich maar moeten aanpassen.

Wat vindt u? Welke middelen zou u toepassen om de lijsters te beschermen, stel dat ze weer een broedpoging wagen? De op internet gesuggereerde remedies ken ik al. Moet ik onze huiskatten als wilde dieren beschouwen, die een natuurlijke selectie uitoefenen op prooidieren? Moeten de zanglijsters en andere tuinvogels zich maar aanpassen? Zodat de lijsters die in tuinen broeden weggeselecteerd worden en er geen lijsters meer in de tuin zingen?

(Natuurdagboek Trouw woensdag 4 april 2018 )

5 thoughts on “Hoe bescherm je vogels tegen katten?

 1. Huib

  Mijn broer heeft een ultrasone kattenverschrikker geplaatst langs wat de normale kattenpaadjes waren. volgens mij is zijn tuin nu al een jaar of vijf vrij van katten. Aanleiding om dat te doen waren ook uitgehaalde nesten.

 2. Annelies

  Het als een dolle wegjagen van elke kat die zijn kop maar boven de schutting uitsteekt (het hele jaar door) helpt wel. Verder hebben wij onder de vogelhuisjes een cirkel van kippengaas gespannen tussen de takken door. De kat moet erg veel moeite doen om er te komen. Maar wat het belangrijkste is, is dat de kat niet makkelijk kan vluchten. Dat weerhoudt ze, want het zijn voorzichtige dieren.

 3. Hans Peters

  Kennelijk heb je de gouden tip nog niet gekregen: je moet een kat benaderen zoals de kat een vogel cq muis benadert. Besluipen, in het nauw drijven, doodsangst aanjagen, en dat moment even rekken. Dat is taal die de kat verstaat. Na eenmaal komt die kat geheid je tuin niet meer in. En ik heb sterk de indruk dat de andere katten binnen de kortste keren op de hoogte zijn en je tuin evenzeer mijden.

 4. Marjo

  Ik wou dat ik wist wat te doen tegen deze moordenaars. De kat van de buren heeft vorig jaar drie keer een merelnest met bijna uitvliegende jongen uitgemoord, drie keer van dezelfde oudervogels. En toen kwam er nog het Usutuvirus achteraan. Dan gaat het hard met de vogels. Ik heb een supersoaker klaar staan voor als ik een kat in de tuin ontwaar. Paar keer voltreffer, maar niet echt effectief natuurlijk. Schieten met een andere vloeistof dan water wellicht, maar wat. Brandnetelgier?

 5. Hanneke

  Er zijn hanen die erg agressief gedrag vertonen om hun harem te beschermen.
  Zij schromen niet hun eigenaar en haar/zijn kinderen aan te vallen.
  Zo zijn er katten die, evenals hanen, een enorme jachtdrang in zich hebben.
  Aangezien dit huisdieren zijn is het m.i. mogelijk door voldoende training dit natuurlijk gedrag om te leren.
  Helaas gunnen huisdierbezitters zich deze moeite niet met alle gevolgen vandien.
  Komt nog bij dat lijsterachtigen het sowieso al moeilijk hebben door tuinasfaltering.

Reacties zijn gesloten.