Houtwesp houdt vol

Houtwesp houdt vol

Houtwesp. Foto Koos Dijksterhuis

Afgelopen zomer overnachtte ik in een oude hotelkamer in Zuid-Europa, onder een plafond op houten balken, met houten kasten en een venster met houten luiken. Die stonden wagenwijd open en ik zag vanaf het holle, houten bed een zwart insect met hangende pootjes naar binnen zoemen. Het had gele strepen, een wespentaille en een lang uitsteeksel aan het achterwerk.

Het insect inspecteerde de balken, de kasten, het bed en mij. Hoewel het dier volstrekt geen agressieve, maar een louter onderzoekende indruk maakte, vond ik het twijfelachtig dat ikzelf onder de loep lag. Met wespen weet je het maar nooit en kan van het één het ander komen.

Omgekeerd bleek de wesp het niet op prijs te stellen als ik dichtbij kwam met de camera. Dan zwenkte het met een geïrriteerd zoempje opzij en soms ook griezelig dichtbij. Het dier was trouwens zo beweeglijk, dat een foto nemen onbegonnen werk was, zeker in die schemerige kamer. Uiteindelijk lukte het, toen de wesp een plek te leek te vinden die hem, of nee: haar zinde.

Ik herkende de wesp als houtwesp, maar welke soort houtwesp weet ik nog steeds niet. Het lange uitsteeksel aan haar bips was geen angel, maar een legboor. Zij zocht een plekje om in zacht hout een ei te injecteren. Waarschijnlijk heeft ze in mijn hotelkamer geen geschikt hout gevonden. De meubels waren gelakt, de balken gebeitst, het hout was hard en nergens vermolmd.

Maar wie weet is het haar gelukt. Een houtwesp houdt zo’n speurtocht lang vol. Ik niet; ik ging naar buiten. Toen ik later de kamer weer inkwam, was de wesp gevlogen. Mocht ze een ei hebben gelegd, dan is het mogelijk dat er over twee of zelfs drie jaar een nieuwe houtwesp uit een balk of kast ontpopt, want zolang kunnen houtwespenlarven in hout leven, voordat ze één zomer als wesp rond zoemen.

(Natuurdagboek Trouw donderdag 23 aug. 2018)

DELEN
Reacties zijn gesloten.