Jan van Gent is dood

Jan van Gent. Foto Koos Dijksterhuis

Op het strand van Schiermonnikoog liggen veel dode dieren. Ik vind vooral meeuwen, zeehonden en allerlei kleine zeedieren: krabben, heremietkreeften, schelpdieren, zeepokken en zeesterren. Verder liggen er insecten: hommels, heersbeestjes, vlinders… De zee neemt.

Dode vissen liggen er niet veel. Ik heb weleens een geep gevonden, een spiering en een paar keer een platvis, maar die worden doorgaans snel en gretig door meeuwen verorberd.

Ook andere dode dieren worden verorberd, maar dat kan lang duren. Een zeehond of bruinvis is zijn ogen gauw kwijt, maar voordat meeuwen, kraaien of krabben overal onder die taaie huid bij kunnen, kan er heel wat tijd verstrijken. Zeker als het kadaver uitdroogt in de zon.

De Jan van Gent die bij paal 3 tussen de badgasten ligt, ziet er nog niet zo oud en vergaan uit. Zijn ogen zijn er weliswaar uitgepikt, maar zijn elf centimeter lange snavel ziet er nog patent uit. Op zijn kop en nek heeft hij nog gele veren. De badgasten schenken hem even weinig aandacht als de stervende kleine mantelmeeuw, verderop. Ik weet trouwens niet zeker of die meeuw stervende is, maar levendig is ie bepaald niet. Hij zit plat op zijn buik en als een joelende badgast naar zee rent, probeert ie opzij te strompelen.

De Jan van Gent die er nog niet zo oud uitziet, is dat stadium al lang voorbij. Zijn ontbinding blijkt sneller te gaan dan gedacht. Ik til de grote vogel aan het zwarte uiteinde van één van zijn smalle, een meter lange puntvleugels op. Zijn buik blijkt open te liggen op een wriemelend kussen van maden. Op het strand leven twee soorten vliegen en die hebben aan zo’n vogel een geweldige kluif voor hun nageslacht.

Jan van Genten broeden op rotskusten en zweven op zoek naar vis soms de hele Noordzee over. Voor deze Jan was het een enkele reis.

(Natuurdagboek Trouw vrijdag 24 aug. 2018)

1 thought on “Jan van Gent is dood

Reacties zijn gesloten.