Moeder in huis

Moeder in huis

Huismoeder Foto Koos Dijksterhuis
Huismoeder. Foto Koos Dijksterhuis

Als ik ’s avonds in de schemer door de achterdeur het huis in ga, glipt er een enorme nachtvlinder mee naar binnen. Ik denk: die geef ik morgen wel aandacht en loop door naar boven. De volgende dag denk ik niet meer aan de vlinder, tot ie zich ’s middags ineens vertoont. Nachtvlinders kunnen zich goed verstoppen, hoe groot ze ook zijn.

Hij of zij zit op het raam. Het is een lange, slanke vlinder, met twee zwarte puntjes op zijn netjes over zijn lijf gevouwen vleugels. Ik maak wat foto’s en vang hem dan in een bakje, om hem buiten vrij te laten. Hij fladdert weg en tijdens de vlucht laat hij zijn achtervleugels zien, die geel blijken te zijn, met een zwarte streep. De vlinder duikt de bosjes in, weg uit het licht!

Waarom komen veel nachtvlinders en andere insecten op lamplicht af, terwijl ze het daglicht schuwen? De verklaring luidt meestal dat ze zich oriënteren op de maan, en door een lichtbron uit de koers raken. Ik begrijp die verklaring niet goed. Ik oriënteer me wel eens op een kompas, maar dat wil niet zeggen dat een horloge mij uit de koers brengt. Maar goed, ik ben geen nachtvlinder.

De nachtvlinder met de gele vleugels glipte trouwens mijn huis in, toen daar geen lamp brandde; het was er donkerder dan buiten. De motieven van zo’n dier zijn ondoorgrondelijk. Maar deze soort komt wel vaker in huis, getuige zijn naam: huismoeder. Ik schrik iedere zomer wel een paar huismoeders op bij en soms in huis. Ze verstoppen zich overdag in de struiken of onder een vensterbank en laten zich dan vrij snel wekken en opjagen. Dan fladderen ze paniekerig een meter weg om zich ijlings weer te verstoppen.

Jammer dat huismoeders hun gele achtervleugels alleen in vlucht laten zien. Misschien zien ze elkaar geel oplichten in het maanlicht. Huismoeders zijn de hele zomer actief, tot oktober aan toe. Alleen tijdens hittegolven haken ze even af, dan gaan ze in zomerslaap.

(Natuurdagboek Trouw woensdag 31 juli 2019)

DELEN

Eén gedachte over “ Moeder in huis

  1. Dag Koos,
    Bij ontbreken van data is de verleiding tot speculatie over de gierzwaluw groot. Jan Schoppers van Sovon doet dat mijns inziens echt teveel en jij ontkomt er ook niet aan. In het bericht van Sovon op Nature Today heb je waarschijnlijk de link naar mijn bericht met speculaties niet gevolgd. Maar ik voeg ook wat vragen toe en een paar dingen die we wel weten. Zie: http://members.ziggo.nl/jaaplangenbach/2019.html#Broeden2019 .
    Vriendelijke groet, Jaap Langenbach

Reacties zijn gesloten.

Reacties zijn gesloten.