Ruwbladig en ongewoon paars

Ruwbladig en ongewoon paars

Ossentong
Ossentong. Foto Koos Dijksterhuis

Door de duinen fietsend gehoorzaam ik aan het idee dat zeelucht hongerig maakt en strijk ik in een duinpan neer voor mijn meegebrachte broodjes. Ik zit tussen de ossentongen, kijk naar de blauwe en paarse bloemen en luister naar het vredige gezoem van de hommels die net als ik gecharmeerd zijn van de bloemenpracht.

Gewone ossentong heet de plant met de ongewoon paarse bloemen. Waarom de plant ossentong heet, weet ik niet. Misschien voelt een likkende ossentong even ruw aan als de bladeren en stengels van de plant, die net als vergeet-me-nietjes bij de ruwbladigen hoort. Maar of een ossentong echt ruwer aanvoelt dan de tong van een stier? Het zou kunnen, al is mij van een oorzakelijk verband tussen castratie en tongstructuur niets bekend. Bovendien had de plant dan net zo goed hondstong kunnen heten, zoals een naaste verwant genoemd wordt. Ook slangenkruid is een familielid. Al die planten lijken op elkaar en groeien in de duinen.

Ossentong is niet kieskeurig wat betreft groeiplaats, al wordt een beetje kalk en veel zon op prijs gesteld. Daar floreert de plant op het zonovergoten, kalkhoudende duinzand. De plant is een gulle leverancier van nectar en wordt dus bezocht door hommels, bijen en vlinders. Ik zie vooral akkerhommels, en een enkele aardhommel, steenhommel en weidehommel. Een distelvlinder komt langs voor een slokje en een mollige, donzige bij zoemt voorbij, ik denk een sachembij.

Een attente fietser roept me toe dat ik me straks op teken moet controleren. Dat had ik zelf ook al bedacht, want ik liep hier vaker teken op. Maar vandaag niet, en ook de rest van het jaar heb ik nog geen teek gezien. Te droog, denk ik. Voor mij is dat gunstig.

Voor de meeste insecten is die droogte funest. Net als vorige zomer bezuinigen planten wegens de droogte op hun nectar-aanmaak. De hommels mogen wel dankbaar zijn voor de ossentongen, die tot in de herfst blijven bloeien.

(Natuurdagboek Trouw donderdag 1 aug. 2019)

DELEN
Reacties zijn gesloten.