Vinken? Kepen!

Keep (en huismus en ringmus) Foto Jeanette Essink

In een bos in Drenthe zag ik een zwerm zangvogels vliegen, een stuk of twintig. Ze vlogen van links, in tegenlicht, naar rechts, een stuk verder weg, en terug. Ze hadden de omvang en de vorm van vinken. De vogels bleven in de kruinen, pendelend tussen elzen en beuken.

Toen vier van de vinken zich tijdens een vlucht even van hun groep los maakten en iets dichterbij kwamen, viel het me op hoe licht ze van onder waren. Ik hoorde hun roepjes niet, maar uit die lichte buiken viel op te maken dat het vermoedelijk om kepen ging. Kepen zijn vinkachtigen en in die familie zijn ze misschien wel de meest naaste verwanten van gewone vinken. Ze zijn zwart-wit met oranje borst en schouders.

Kepen broeden in Scandinavië, Finland en Rusland. Daar leven ze ’s zomers van pijnboom- en andere zaden, van bessen en van ongewervelde diertjes. In de herfst trekken ze zuidwaarts. Een deel komt dan in Nederland terecht, maar lang niet zoveel als de honderdduizenden die in Duitsland overwinteren.

Dit jaar zijn er echter opmerkelijk veel kepen naar Nederland gekomen. Waarschijnlijk viel het voedselaanbod in Duitsland tegen, en besloten ze onze bossen te inspecteren. In de winter zijn ze vooral gericht en verzot op beukennootjes. Beukennootjes zijn er het ene jaar veel meer dan het andere. Soms zijn er vrijwel geen beukennootjes, een ander jaar juist heel veel. Dat wordt een goed mastjaar genoemd. Door gezamenlijk in een heleboel zaad te investeren, zorgen bomen ervoor dat die zaden meer kans krijgen. Anders worden ze opgegeten, terwijl een incidentele overdaad aan zaad voor zaadeters niet bij te benen is.

In Duitsland viel het mastjaar blijkbaar tegen. In Nederland is het een goed mastjaar, dus de kepen zullen hier wel blijven. Pas als er een pak sneeuw valt, zakken ze verder af naar Frankrijk, waar ze door een miljoen hobby-jagers worden opgewacht. Tot die tijd zijn ze in Nederland te zien.

(Natuurdagboek Trouw donderdag 29 nov. 2018)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *